in ,

Necip Fazıl Kısakürek Kimdir?

Necip Fazıl Kısakürek Kimdir?

Kaldırımlar şairi olarak ünlenen Necip Fazıl Kısakürek’in asıl adı Ahmet Necip olup Fazıl ismini sonraki yıllarda almıştır. İlkokul öğrenimini birçok farklı okuldan almış olan Necip Fazıl, Amerikan kolejinden yaramazlıkları sebebiyle atılmıştır. Daha sonraki yıllarda yatılı bir okul olan rehber-i ittihat mektebinde öğrenimine devam etmiştir. İleriki zamanlarda yakın arkadaşı olacak olan Peyami Safa’yı bu okulda tanımıştır. İttihat mektebinden ayrılıp farklı okullarda öğrenimini sürdüren Ahmet Necip ve ailesi  kız kardeşinin ölümü ve annesinin vereme yakalanması sonucunda ailesinin kararıyla Heybeliada’ya taşınırlar ve kalan öğrenimine orada devam eder.  

Necip Fazıl Kısakürek Kimdir?

1916 yılında girdiği sınavda  Mekteb-i Fünun-u Bahr-i Şahaneyi yani günümüzdeki Deniz Harp Okulunu kazanır ve burada edebiyatın tanınmış isimlerinden olan Ahmet Hamdi Akseki, Yahya Kemal Beyatlı ve Hamdullah Suphi Tanrıöver ile tanışma fırsatı bulur. Ayrıca Necip Fazıl, düşüncelerinin tam zıttı bir düşünce yapısı olan Nazım Hikmet Ran ile de  o zamanlar aynı okulda öğrencilerdi.  Edebiyat ve sanata karşı büyük bir ilgi duyan Necip Fazıl, harp okulundayken yayıncılık faaliyetlerine girişmiş, haftalık dergi olan Nihal dergisini çıkartmıştır. Harp okulunu bitirmeden ayrılmış, babasının vefatından sonra ileriki yıllarda İstanbul Darülfünun Hukuk Fakültesinde yükseköğrenimine başlamıştır. Daha sonra Edebiyat medresesi felsefe şubesine girmiş ve bu okulda da Ahmet Haşim, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Faruk Nafiz Çamlıbel gibi edebiyat üstatlarıyla tanışmıştır. Yakup Kadri ve arkadaşlarının çıkardığı Yeni Mecmua adlı dergide eserleri yayınlanmıştır.  

O yıllarda maarif vekaletinin yaptığı sınavda büyük başarı göstermiş ve Paris e  gönderilmiştir. Paris’te bohem bir hayat süren Necip Fazıl içki ve kumara düşkünlüğü yüzünden 1924 yılında gönderildiği Paris’e, başarısızlığından ötürü bursu kesilmiş ve o yılın sonunda geri Türkiye’ye dönmek zorunda kalmıştır.  

Bu dönemde bankacılık, müfettişlik, gazetecilik gibi farklı meslek dallarında görev yapmıştır. Bu dönemlerde oldukça ilgi görmesine ve ünlenmesine sebep olan “Kaldırımlar” adlı şiir kitabını çıkartmıştır. Daha sonra üçüncü şiir kitabı olan ben ve ötesi, ününün doruk noktasına ulaşmasına vesile olmuştur. Ayrıca dergilerdeki hikaye yazılarını topladığı “Birkaç Hikaye Birkaç Tahlil” adlı bir eser daha çıkartmıştır.   

 Paris’teki bohem hayatına Türkiye’de de  devam eden Necip Fazılın dönüm noktası Nakşi şeyhlerinden olan Abdülhakim Arvasinin sohbetlerinden etkilenmesi ile başlamıştır. Duygu ve fikir dünyası açısından radikal bir değişim yaşamış bu değişim eserlerine de yansımıştır. 1935 yılında yazmış olduğu tohum adlı tiyatro eseri bu değişimin sezildiği ilk örneklerdendir. Bu eser İstanbul şehir tiyatrosunda sahnelenmiş, sanat dünyası tarafından yoğun ilgi görmüş olmasına rağmen halkın ilgisini çekmemiştir. 1937 yılında pozitivizme ve kuru akılcılığa tepki olarak yazdığı “Bir Adam Yaratmak” adlı tiyatro eseri yine İstanbul şehir tiyatrolarında sahnelenmiş ve halkın beğenisini ve ilgisini kazanmış olup sanat camiasında Türk Shakespeare olarak anılmaya başlanmıştır. 

Necip Fazıl Kısakürek Kimdir?

1938 yılında Robert kolejinde edebiyat öğretmenliği yapan şair, kendisinin milat olarak nitelendirdiği 1934 yılındaki Abdülhakim Arvasi ile tanışma sürecini anlatan “Çile” adlı şiir kitabını 1939 yılında yayınladı.1940 yılında “Namık Kemal” adlı eserini, Namık Kemal’in 100. doğum yıldönümü olması sebebiyle hayatını, şairliğini, fikir adamlığını kıyasıya eleştirmiştir. 

1943 yılında dönemin siyasi olaylarına karşı duruş sergilediği düşüncelerini aktarmak için o dönemin tek İslamcı dergisi olan Büyükdoğu dergisini çıkarmıştır. Bu dergide başlangıçta  alanında ün salmış yazarlar eserlerini vermekte olup daha sonraki süreçte farklı takma adlarla eser yayınlayan  Necip Fazıl‘ın hakimiyeti dergide etkisini hissettirmiştir. Aynı zamanda, Büyükdoğu hareketinin öncüsü olarak bilinmiş ve Türkiye’de antikomünizmin yayılmasını sağlamıştır. 

1950’li yıllarda hapishane anılarını anlattığı “Cinnet Mustatili” adlı bir eser yayımlamıştır.  

1980’de Türk Edebiyat Vakfı tarafından Şairler Sultanı, 1982 de de yılın fikir ve sanat adamı seçilmiştir. 1981 yılında İman Ve İslam Atlası adlı eserini yazmak için evinde inzivaya çekilmiş olup 1983’de dünya sürgünü sona ermiştir.  

Hayatının pek çok döneminde  değişik ithamlara maruz kalıp birçok kez hapis ve sürgün cezasına çarptırılmış olan şairlerin sultanı nükteli, sert ve hazırcevap üslubu ile gerek yaşadığı dönemde gerekse sonraki dönemde pek çok sanatçı tarafından ilgi görülmüş ve takdir edilmiştir.  

“Ahlakın olmadığı yerde medeniyetler yok olmuş, insanlık karanlığa yuvarlanmıştır. Onun için her şeyin başı önce ahlak ve maneviyattır. Ahlaki hamideden mahrum milletlerin ilanihaye yaşadığı görülmemiştir. Ahlaksızlık milletlerin inhidat sebeplerindendir. Ahlak hem nurdur hem de kuvvettir. Zira insan, ahlakı sayesinde temayüz eder, saygınlık kazanır, itibar görür.” diyen şairler sultanının vasiyetnamesinden bir pasaj aktararak sözlerime son veriyorum:

Necip Fazıl Kısakürek Kimdir?

Cenazeme çiçek ve bando muzika gönderecek makam ve şahıslara uzaklığımız ve kimsenin böyle bir zahmete girişmeyeceği malûm… Fakat bu hususta bir muziplik zuhur edecek olursa, ne yapılmak gerektiği de beni sevenlerce malûm… Çiçekler çamura ve bando yüzgeri koğuşuna… 

Cenazemde, namazıma durmayacaklardan hiç kimseyi istemiyorum! Ne de, kim olursa olsun, kadın… Ve bilhassa, ölü simsarı cinsinden imam! … Ve «bid’at» belirtici hiçbir şey! … Başucumda ne nutuk, ne şamata, ne medh, ne şu, ne bu… Sadece Fatiha ve Kur’ân… 

Mezarımda ilâhî ve ulvî isim ve sıfatlardan ve benim beşerî ve süfli isim ve sıfatlarımdan hiçbir iz bulunmayacak… Mevlid de istemem! … Onu, uhrevî rüşvet vasıtası yapanlara bırakınız! Sadece Kur’ân… Necip Fazıl Kısakürek 

Süeda Şeker

 

Süeda Şeker’in kaleme aldığı “Tüketim Çağında Tükenen Unsurlar” adlı eseri okudunuz mu?

YouTube: Edebi Alem “Necip Fazıl Kısakürek Kimdir?”

Eseri Beğendiniz mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Entelektüel Ne Demek?

Hangi Gökyüzüne Bakıyoruz?