in ,

Ahmet Haşim Kimdir?

Ahmet Haşim Kimdir?

Ahmet Haşim Kimdir?

Akşam şairi olarak bilinen de Ahmet Haşim, sembolizmin öncülerinden sayılan şair ve yazardır. Şiir, deneme ve gezi yazısı türlerinde de eserleri bulunmaktadır. Türk Edebiyatı’nın başarılı şairleri arasında yer alan şairimizi kısaca tanımladık ve şimdi hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında uzun uzadıya tanımaya ne dersiniz?

Evet, hazırız dediğinizi duyuyor ve anlatımımıza başlıyoruz.

Ahmet Haşim Kimdir?

Ahmet Haşim Kimdir?

1884 yılında Bağdat’ta doğan Ahmet Haşim, 4 Haziran 1933 yılında İstanbul’da yaşamını yitirmiştir. Babası Bağdat’ın saygın kişilerinden Kaymakam Arif Hikmet Bey ve annesi Sara Hanımdır. Bağdat’ta geçen çocukluğu, on iki yaşında annesinin ölümüyle son bulmuştur. Babasıyla birlikte Bağdat’ta son bulan yaşamı, İstanbul’da devam edilmek üzere yola çıkılmıştır. Lise eğitimini, yatılı okul olan Mektebe-i Sultani’de bilinen adıyla Galatasaray Lisesi’nde okumuştur. Dil ve imla hocası Tevfik Fikret ve edebiyat hocası Ahmet Müftüoğlu’ndan, dersler almıştır. Başarılı öğrenciliği neticesinde 1907 yılında eğitimini tamamlayarak, mezun olmuştur.

Mezuniyetin ardından Reji İdaresi’nde memurluk yapmaya başlayan Haşim, diğer taraftan Mekteb-i Hukuk’a devamlılığını sürdürmüştür. İzmir Sultanisi Fransızca öğretmenliğine atanınca, hukuk öğrenimini yarıda bırakmış ve İzmir’e gitmiştir. Bu görevi ardınca Nezareti mütercimlik yapmıştır. Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla yedek subay olarak görevlendirilmiştir. Görevlendirilme süresince, Anadolu’nun birçok yerini görme fırsatı yakalamıştır. Savaşın son bulmasıyla İstanbul’a dönerek, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde mitoloji dersi anlatmak üzere görevlendirilmiştir. Çeşitli çalışmalarının yanı sıra Mülkiye Mektebi’ndeki Fransızca öğretmenliği vazifesini yaşamının sonuna kadar sürdürmüştür. 1928 yılında böbrek rahatsızlığından, Fransa’ya gitmiş ve iyileşemeden dönmüştür. 4 Haziran 1933 yılında ise Kadıköy’de bulunan evinde vefat etmiştir.

Ahmet Haşim Kimdir?

Ahmet Haşim Edebi Kişiliği

Lise yıllarında şiir yazmaya başlayan Haşim, zamanla şiire olan ilgisini artırmaya başlamıştır. İlk şiirlerinde; dil ve imla hocası olan Tevfik Fikret, Cenap Şahabettin ve Abdülhak Hamit’in etkisi görülmüştür. İlk manzumesi olarak bilinen “Leyâl-i Aşkım” 1901 yılında “Mecmua-i Ebeddiye” dergisinde yayınlanmıştır. İlk şiirlerinde usta isimlerinin etkisi görülürken; Leyâl-i Aşkım’da farklı bir yönelim olduğu fark edilmiştir.

Kendi şahsiyetini fark ettikten sonra ilk şiirlerini kitaplarına almamıştır. İlk şiir kitabı “Göl Saatleri,” ikinci ve son şiir kitabı ise “Piyale”dir. Ahenk kavramını önemli görmüş ve tasvirleri sıklıkla kullanmıştır. Açıklık yerine serbest müstezata ilgi duymuştur. Toplumsal sorunlardan ziyade hüzün, yalnızlık, ölüm ve aşk temalarını ele almıştır. Şiirin tanımı ise Haşim’e göre şöyledir; “musiki ile söz arasında; fakat sözden çok musikiye yakın bir dildir.”

Ahmet Haşim Eserleri

Geniş bir eser yelpazesine sahip olan Haşim’in eserleri; şiirleri, denemeleri ve gezi yazısı merak edenler adına alt kısımda tür ve tarihlerine göre listelenmiştir:

Şiir

-Göl Saatleri (1921)

-Piyale (1926)

Deneme

-Bize Göre (1926)

-Gurebahane-i Laklakan (1928)

Gezi yazısı

-Frankfurt Seyahatnamesi (1933)

Listemizi tamamladıktan sonra hadi gelin kapanışımızı Haşim’in ilgi duyan ve hemen hemen herkes tarafından aşina olunan “Merdiven” şiirinden bir kesit ile noktalayalım.

“Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak.”

Yelda Şahanoğlu

Eseri Beğendiniz mi?

4 Yorum

Yorum Gönder

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Konuşuruz Hemşehrim

Cahit Zarifoğlu Kimdir?