in ,

Cahit Zarifoğlu Kimdir?

Cahit Zarifoğlu Kimdir?

Cahit Zarifoğlu Kimdir?

Aristo ve artist lakaplı şair olarak da bilinen Cahit Zarifoğlu’nun asıl ismi Abdurrahman Cahit Zarifoğlu’dur. Saf şiir akımının temsilcileri arasında yer alan şair, yazar ve çevirmendir. Şiir, tiyatro oyunu, anlatı, roman ve deneme türlerinde de eserleri bulunmaktadır. Türk Edebiyatı’nın özgün şairleri arasında yer alan şairimizi kısaca tanımladık ve şimdi; hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında uzun uzadıya tanımaya ne dersiniz?

Evet, hazırız dediğinizi duyuyor ve anlatımımıza başlıyoruz.

Cahit Zarifoğlu Kimdir?

Cahit Zarifoğlu Kimdir?

1940 yılında Ankara’da doğan Cahit Zarifoğlu, 7 Haziran 1987 yılında İstanbul’da yaşamını yitirmiştir. Babası Hakim Niyazi Bey ve annesi Şerife Hanımdır. Babasının mesleği dolayısıyla sık sık şehir değiştirmekle geçen çocukluğu, eğitim sürecini de etkilemiştir. İlköğrenimi Siverek’te başlamış ve Ankara’da tamamlamıştır. Orta ve lise öğrenimini ise Maraş Lisesinde bitirmiştir. Lise yıllarında Edebiyata ilgi duyması, şiir ve kompozisyon yazılarıyla kendini göstermiştir. Aynı dönemde Alaeddin ve Rasim Özdenören, Erdem Beyazıt, Ali Kutay ve Akif İnan ile tanışmış ve dost olmuştur. 1961 yılında kaydolduğu, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünü 1971 yılında tamamlamayı başarmıştır. Bu süreç zarfında, Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç gibi yazar kimliğine etki edecek kişilerle tanışma fırsatı yakalamıştır. 1976 yılının ardından ilk öykü ve eserleri “Mavera” dergisinde yayımlanmaya başlanmıştır. Sezai Karakoç’un yayınladığı “Diriliş” dergisinde ise şiirleri yayımlanmıştır. Farklı zamanlar çerçevesinde, ilkokul ve Almanca öğretmenliği görevlerinde çalışmıştır. TRT Genel Müdürlüğü’nde ise mütercim sekter olarak görev yapmıştır. 1984 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülü’nü almaya layık görülmüştür.

Cahit Zarifoğlu Edebi Kişiliği

Eserlerini herkesin anlayabileceği, sade bir dil kullanarak yazmıştır. Şiirlerinde, İslami duyarlılık ön planda görülmüştür. Edebi hayatının ilk zamanlarında, kapalı ve anlaşılması zor bir şiir anlayışına yönelmiş; son zamanlardaki eserlerinde ise kapalı şiir anlayışı, daha anlaşılır bir düzeye ulaşmıştır. Metaforik ve imge ağırlıklı bir üslup benimsemiştir. Genel olarak bu üslup, çocuk kitaplarında daha ön planda tutulmuştur. Hayaller ve gerçeklerin iç içe olduğu gibi…  Didaktik bir anlatıdan ziyade İslam, aşk ve kadın temaları ele alınmıştır. Şiir yazmanın tanımı ise Zarifoğlu’na göre şöyledir; “muğlak ama mutlak zorunluluğun mutlak ama muğlak zorunluluğu.”

Cahit Zarifoğlu Kimdir?

Cahit Zarifoğlu Eserleri

Geniş bir eser yelpazesine sahip olan Zarifoğlu’nun eserleri; şiirleri, çocuk şiirleri, çocuk hikâyeleri, günlükleri, romanları, tiyatro eserleri ve denemeleri merak edenler adına alt kısımda türlerine göre listelenmiştir:

Şiirleri

-İşaret Çocukları

-Yedi Güzel Adam

-Menziller

-Korku ve Yakarış

Çocuk Şiirleri

-Gülücük

-Ağaç Okul

Çocuk Hikâyeleri

-Serçekuş

-Katıraslan

-Ağaçkakanlar

-Yürekdede İle Padişah

-Küçük Şehzade

-Derya

-Kuşların Dili

-Motorlu Kuş

Günlükleri

-Yaşamak

Romanları

-Savaş Ritimleri

-Ana

Tiyatro Eserleri

-Sütçü İmam

-Radyo Oyunları

Denemeleri

-Bir Değirmendir Bu Dünya

-Zengin Hayaller Peşinde

Listemizi tamamladıktan sonra hadi gelin kapanışımızı Zarifoğlu’nun ilgi duyan ve hemen hemen herkes tarafından aşina olunan bir sözüyle noktalayalım.

“Aklımdan çıkmıyorsun dedim. Başka türlüsünü yorgunum anlatmaya.”

Yelda Şahanoğlu

Eseri Beğendiniz mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ahmet Haşim Kimdir?

Haziran Ayında Dünya Sahnesine Veda Eden Edebiyatçılar