in , ,

Kendim Ettim Kendim Buldum Savaşı

Kendim Ettim Kendim Buldum Savaşı

Kendim Ettim Kendim Buldum Savaşı

1787 yılında; Sultan I. Abdülhamid, Kırım’ı almak için Rus İmparatorluğu’na karşı savaş ilan etmişti ancak Belgrad’ın intikamını almak isteyen Avusturya da yerinde duramayıp, Osmanlı Devleti’ne karşı bir savaş ilan etti. Birdenbire kendisini Rusya ve Avusturya ile savaş halinde bulan Osmanlı Devleti, ilk olarak Avusturya tehdidini ortadan kaldırmayı düşünmüştü.

Osmanlı ordusu, Sofya’dan harekete geçince, Avusturya ordusu da yüz bin kişiden oluşan bir ordu toplayarak yola çıkmıştı. Şebeş Bölgesi’ne gelen Avusturya, hemen bir ordugah kurmuştu. Avusturya ordusundan bir süvari birliği, savaş alanını keşfetmek amacıyla görevlendirilmişti. Timiş Nehri’nin karşısına geçen birlik, yolda bir çingene kervanı ile karşılaşmıştı. Çingeneler, askerlere içki ikramında bulunmak istemişlerdi. -Avusturya iyi çocuktu, ama fena bir kusuru vardı; çok içiyordu!- Bu karşılaşmanın savaşın kaderini belirleyeceğini düşünmeden; çingenelerin ikram ettikleri içkileri görünce dayanamayıp içen askerler, Osmanlı Devleti’nin lehine bir davranışta bulunduklarının farkına bile varamadan hayata veda edeceklerdi.

Kendim Ettim Kendim Buldum Savaşı Aradan biraz zaman geçince, ordudaki komutanlar süvarileri merak edip, onları kontrol etmeleri için bir piyade alayını görevlendirmişlerdi. Timiş Nehrine varan piyade alayı, süvarilerin içki içip sarhoş olduklarını fark edince aralarında sürtüşmeler meydana gelmişti. Avusturyalı piyadenin, Alman süvarilere ateş açması ile tartışma daha büyük bir hale gelmişti. Bu sırada sarhoş askerlerden bazıları, etrafa korku salmak için “Turki” diye bağırarak; birliklerin, Türk askerlerinin geldiğini düşünmelerine neden olmuştu. Bu olayın ardından silahlar patlamıştı. Silah seslerinin geldiğini duyan diğer askerler ise, Osmanlı Devleti’nin geldiğini düşünerek savaş hazırlıklarını başlatmışlardı.

Ordugahta bekleyen askerler ise geri çekilen süvarileri Türk askerleri sanıp top atışını başlatmışlardı. Durumun sanıldığı gibi olmadığını fark eden subaylar, birlikleri yatıştırmaya çalışsalar da başarılı olamamışlardı. Avusturya çoktan kendi kendine savaşmaya başlamıştı. Sarhoşluğun verdiği etki ile herkesin ayrı bir telden çalması, daha fazla yanlış anlaşılmaya neden olduğu için Avusturya, kendi kendini yok etmişti. İki gün sonra bölgeye ulaşan Osmanlı ordusu, çok ilginç bir manzara ile karşılaşmıştı. On binlerce düşman askerinin yerde yattığını gören Osmanlı, Karanşebeş bölgesini kolayca ele geçirme imkanı bulmuştu. Bu yönü ile Şebeş Muharebesi, Osmanlı Devleti’nin kazandığı en ilginç zaferdir.

Yazar – Sevim Varlık

Eseri Beğendiniz mi?

16 Beğeni
Upvote Downvote

Bir Yorum

Yorum Gönder

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Edebi Alem Dergisi 6.Sayı

Hayallerin Hasadı

Hayallerin Hasadı