in

Çağlar Arası Sistematik Düşünce

Çağlar Arası Sistematik Düşünce

Düşünce; sezgiyle, bilince dayanan bir süreçtir. Her ne kadar soyut olsa da somut olan beyinden beslenir. Düşünceyi farklı kavramlarda tanımlayabiliriz. Ancak, sistematik düşünce bir olguyu somuta dönüştüren ve kendi içinde çözümü olan bir “kavram”dır.

Tarihi süreç içerisinde meydana gelen buluşlarla görülmektedir ki insan her dönemde kendinden önceki dönemin düşünce yapısının “eski” olduğunu düşünerek eleştirel bir yorum getirmiştir. Bu eleştirel yorumu yaparak aslında kendilerini de bu sürecin içine dahil etmiştirler. Böylelikle sonu gelmeyen bir gelişim sürecini başlatmış olmaktadırlar.

İlk insanlar, barınma ve avlanma temel esaslı düşünce yapısına sahipken bu sistem ateşin bulunmasıyla, farklı bir boyuta geçmeye başlamıştır. Buldukları ateşi avladıklarını pişirmede, haberleşmede, ısınmada ve aydınlanmada kullanarak sistematik düşünce yapısının gelişimini bizlere göstermiş oldular. Bu düşünme gücünü, kendinde bulan insanoğlu her buluşta kendini geliştirip, ellerindeki güçle düşünceye yön verdiler.

Düşünceye yön verme gücünü ele geçirmek için insanlar, bu bağlamda türlü yollara başvurmuşlardır. Dünya sahnesi bu hususta sayısız örneklerle doludur. İnsanlar, kimi zaman düşüncelere yön verebilmek için silahlarla savaşmış olsa da hiçbir zaman kağıda dokunan kalem kadar etkili olamamışlardır.

Tüm bu süreç dikkate alındığında, bu metinde bir gün “eski”yecek ve bu fikirler insanlara yeterli gelmeyecektir. İnsanlar, sürekli daha iyisinin, daha yenisinin arayışına gireceklerdir. Bu da düşüncenin, sonsuza dek uzanan bir gelişim içerisinde olduğunu bizlere göstermektedir.

Yeliz Günay

Mükremin Aslan

Eseri Beğendiniz mi?

6 Yorum

Yorum Gönder
    • Bu eser Mükremin Bey ve Yeliz Hanım’ ın ortak çalışması olarak algıladım. Sizlere hitabende şunları ifade etmek istiyorum. Sitemize yeni başlayan arkadaşlara öncelikle hayırlı olsun. Böyle faydalı işlerde sayımızın artması beni çok mutlu ediyor. Esere dönersek Mükremin bey’ in genel olarak felsefe üzerinde yoğunlaştığını ve bu alanda da başarılı eserler ortaya koyduğunu görüyorum. İnsanın zihninde yeni sorulara yelken açan ve düşünce yapısı üzerinde oluşturulan bu algoritmaların olumlu , güzel eleştirilere kapı araladığını söyleyebilirim. Yalnız oluşturulan köşe yazısı tarzında ele alınmış bu çalışmalarda örnekler, doğrudan anlatımlar ve düşünceyi geliştirme yolları ile de zenginleştire bilineceğini düşünüyorum.

      • Evet, müşterek bir çalışma oldu. Böylesine kıymetli yorumlarla fikir dünyalarımızı geliştirdiğiniz için teşekkür ediyorum. Yeliz Hanım’dan bağımsız olarak betimlemeler, ve bahsettiğiniz anlatım tekniklerine ilişkin kendimi geliştirmem gerektiğinin farkındayım. Bu her yazdığım metinde kendini hissettiriyor. Açıkçası bahsedilen bu teknikleri okuyarak ve bol bol yazarak geliştirmeye çalışıyorum ancak bu da belli bir zaman süzgecinden geçmesi gerekiyor. Her kaleme alınan eserde bir önceki eserden daha iyisine ulaşabilmenin gayretiyle…
        Teşekkür ediyorum.

  1. Keşke biraz daha uzun olsaydı da okusaydım dediğim bir eser olmuş. Özellikle şu cümleyi çok beğendim ve tekrar tekrar okuyorum: “İnsanlar, kimi zaman düşüncelere yön verebilmek için silahlarla savaşmış olsa da hiçbir zaman kağıda dokunan kalem kadar etkili olamamışlardır.” Bana göre oldukça başarılı. Kaleminiz dert görmesin…

    • Kıymetli yorumlarınızla, onore ettiniz. Bilgi ve kelime dağarcığımızı genişletip, daha kapsamlı bir metin kaleme alma gayreti göstereceğimizi bildirmek isterim. Teşekkürler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gelin Çocuk

İslam Edebiyatında Divanı Hikmet