in , ,

Reklamlarda Edebiyatın Önemi

Reklamlarda Edebiyatın Önemi

ReklamlarReklamlar üzerinde birçok çalışma yapılıyor özellikle son yıllarda reklamların insanlar üzerindeki etkileri insanların ürün ,marka, hizmet üzerinde ne düşünmesi gerektiğine kadar reklamların rota oluşturduğu bilinmekte. Reklamlar biz reklamcılar tarafından kullanılan bazı teknikler ve kurallar bütünüyle birlikte siz -bizlerin tabiriyle hedef kitleye- sunulmakta. Hedef kitle daha ürünle, hizmetle tanışmadan bizler sizleri marka ile tanıştırmaya hazırlanırız ve sizlerin gözünde oluşturmak istediğimiz marka imajına ulaşmak amacıyla renkler ,desenler ,tasarım ,figürler, psikolojik kurallar bütünüyle bu imajı gözünüzde oluşturmaya çalışırız. Tüm bu yapılanlar sonrasında ise hedef kitleden  feedback  (geridönüş) bekleriz. birçok kişi daha marka ile tanıştığı anda yapılan reklamlar sayesinde marka hakkında bir fikir elde eder ve bazen sadık müşteri haline gelir yani ürünün ücreti artsa da ürün bazı değişikliklere de gitse yine de o markayı tercih eder.

Love mark haline getirilen bazı markalar müşterilerinin gözünde değişmez hale getirilmiştir .Ürünün sahip olduğu özellikler daha ucuz başka bir üründe bulunsa dahi birey kendi markasını tercih eder. Bunlar markaların üzerinde kaybetmemek adına durdukları sadık müşterilerdir. Reklamlar insanların ürün satın alımlarında ürünü tanımalarında, ürün hakkında bilgi sahibi olmalarında katkı sağlar. Ürünü önceden tanımalarını ve daha mağazaya girdikleri andan itibaren ürünle temasta olmalarını sağlar. İnsanların biz reklamcı dilinde hedef kitlenin gözünde markaların sadık müşterileri haline gelmeleri veya markaları love mark haline getirmeleri nasıl sağlanır;

Reklamlarda kullanılan duygular ile samimiyet ile cingıllar ile toplumun temel yapısı kültürü, değerleri ve edebiyatı ile oluşturulur. Reklamcı bir ürünün briefi’ni aldıktan sonra genel bir araştırmaya başlamalıdır. Reklam nasıl bir toplumda yayınlanacaktır, kimlere hitap edilecektir, ürünün veya hizmetin temel hedef kitlesi kimlerdir? Bunların tamamı için genel bir araştırma gerçekleştirilir daha sonra reklam iskelet yapısı oluşturulur. Bir reklamda en önemli unsur reklamın iskelet yapısını yani temel metin taslağını oluştururken kullanılan edebi dildir. Nasıl cümleler kullanılmalı, nasıl bir üslup tercih edilmeli, nasıl kelimeler seçilmeli, cümlelerin uzunluk seviyesi doğrudan anlatım teknikleri mi kullanılacak dolaylı anlatım teknikleri mi kullanılacak bunların tamamına dikkat edilmelidir.

Bu sebeple, bir metinde hedef kitle ne kadar doğru seçilirse seçilsin, ışık ,oyuncu, dekor, cıngıl, kostümler, kameralar her biri son derece uygun ve doğru olsa da kullanılan edebi dil, üslup, anlatım çok daha önemlidir. İlk olarak tüm bu gözlemler sonucu bir reklam senaryosu oluşturulmalı ve edebi dil burada uygun hali ile işlenmelidir.

Örneğin reklamda kullanılan dilde şive yer alacak mı? Ağız yer alacak mı? İstanbul Türkçesi mi kullanılacak. Samimi bir dil mi kullanılacak yoksa daha resmi bir ifade mi kullanılacak. tüm bunlar aslında basit küçük ayrıntılar gibi görünseler de son derece önemli ve son derece ciddi başarı sağlama yollarıdır.

Edebiyat’ta kullanılan birçok anlatım çeşitleri biz reklamcıların kullandığı temel tekniklerdir. Benzetme ,mübalağa ,kişileştirme ,yansıma sözcükler, zıt anlamlı, karşıt anlamlı kelimeler bunların tamamı reklamda kullanılarak reklam metnini daha çekici daha özenli ve daha akılda kalıcı kılar. Kullanılan edebi dil seviyesini arttırdıkça reklam da başarı seviyesi de çok daha fazla artar.

Tüm bu Reklam-Edebiyat ilişkisinden kaynaklı her reklamcının aynı zamanda iyi bir yazar olması gerektiğine de sık sık vurgu yapmaktayım. çünkü edebi eser yazma hızı, kaleminde olan başarısı, biz reklamcıları çok daha iyi yerlere taşır .Reklamcı olmak bir nevi kelimlerle oynama sanatıdır çünkü ortada bir ürün veya hizmet vardır hedef bu ürün ya da hizmeti hedef kitleye tanıtmak veya satmaktır bunu yaparken çok farklı tanıtım araçları kullanırız bazen senaryo yazmamız gerekir bazen basın bülteni bazen direk olarak haber yazısı yazmamız gerekir, bazen reklam metni yazmamız gerekir kelimelerin gücünü bilmemiz ve kelimelerle aramızın iyi olması verilen brief’i en doğru şekilde anlamamızı ve brief üzerine hızlıca yaratıcı düşünmemizi sağlar. kelimelerle oynayarak bir kelimenin çok farklı anlamlarına değinebilir yeni anlamlar çıkarabilir ve yaratıcı metinler elde edebiliriz .Biz reklamcılar için okuduğunu anlamak ve anladığını aktarabilmek son derece önemlidir. Tüm kelimelerin anlamlarını bilmemiz, kelime oyunları yapabilmemiz, kelimelerle yaratıcı senaryolar oluşturabilmemiz için de en önemli olan edebiyata hakim olmaktır. Hem dil bilgisi (grammer) kuralları yönünden hem  kelimelerin   kullanılışları, anlamları vs.. yönünden son derece iyi olmamız gerekir.

Her reklam metni kalemi iyi olan bir reklamcı tarafından oluşturulmalıdır ki edebi metin niteliği taşısınlar ve amacına en doğru şekilde ulaşsınlar.

Nur Orhan

Eserde kullanılan fotoğraf Ayşen Eren tarafından çekilmiştir.

Eseri Beğendiniz mi?

4 Yorum

Yorum Gönder
  1. Reklam dilini doğru bir noktadan ele almışsınız. Bazı yerleri daha açıklayıcı olsaymış, sanki daha iyi anlamış olurduk. Kaleminize sağlık…

  2. Reklamlardaki renklerin bile tesadüfi değil bir amacı olduğunu öğrendiğimden beri bu alana ilgim vardı. Gözümde çok eğlenceli bir meslek olarak görünen bu mesleğin arka tarafındaki zorlukları, kelime seçimleri, kurgular aslında ne kadar zor olduğunu da görmüş oldum.
    Bilgilendirici bir eser olmuş emeğinize sağlık

    • Ben de mesleğimi çok severek yapıyorum evet çok eğlenceli bir mesleğimiz var ancak her güzelliğin olduğu gibi bunun da bir zorluğu var teşekkür ederim yorum için

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Oyun Terapisi Nedir?

Dilin Özellikleri