in ,

Zamanı Telafi Edebilir Miyiz?

Zamanı Telafi Edebilir Miyiz?

Zamanı Telafi Edebilir Miyiz?

İnsanın kıymet vermesi gereken ögelerden biri de zamandır. Zaman ise telafisi olmayan koca bir süreç… İnsan her geçen zamanın ardından ara ara bakması gerekir ben ne yapıyorum, neyle, kimle vakit geçirmiş, neye harcamışım  ömrümün sayılı zamanlarını…

Zaman,  kanunlar icabı akıp gider. Bazen bir kelebeğin ömrü kadar kısayken bazen bir kaplumbağanın ki kadar uzun da olabilir. Dünyada birçok şeyi satın alabilir ve onun eksikliğini bir türlü telafi edebiliriz. Ancak bir an olsun dinlenmeden akıp geçen zamanı telafi edebilmemiz mümkün değildir. Geçmişte kalan şeyleri geri getiremeyiz, bugün yirmi üç yaşındaki bir kişi yirmi iki yaşını satın alamaz çünkü aradan tam bir yıl geçmiştir. Geri gelmeyeceği gibi zamandan borç da alamazsınız. Sizin hareketlerinizden bağımsız olarak o sürekli hareket eder, eder ve eder… Çünkü zaman, hiç kimse için bugüne kadar beklemedi bundan sonrada beklemeyecektir. Geçmiş zaman bir daha geri gelmeyecektir. Gelecek zaman ise sır ve meçhullerle doludur. Sadece yaşamakta olduğu an, insana verilen en değerli hediyedir. Fırsat eldeyken ve imkan varken onu en iyi  şekilde değerlendirmek, en akıllıca davranıştır.

Sevgili Peygamberimizin ashabından birine söylediği şu hikmetli söze bakacak olursak, peygamberimizin zamana verdiği değeri daha iyi tahlil edebileceğimizi düşünüyorum. “Beş şey gelmeden önce beş şeyin değerini iyi bil; ölümden önce hayatın, meşguliyetten önce boş zamanın, yokluktan önce varlığın, ihtiyarlıktan önce gençliğin ve hastalıktan önce sağlığın”

 Allah ve Rasulü’nün zamana verdikleri bu kıymet ve önemi günümüzde ne yazık ki birçok insanda görememekteyiz. Kıymet bilmenin de ötesinde öylesine bir vurdumduymazlık hasıl olmuştur ki insanlara geçip giden zamanı oturup izlemektedirler yalnızca.. İçler acısı! Bana kalırsa insanların zaman konusunda önemli bir bilince sahip olmaları gerekmektedir. Zaman bize bu dünyada verilmiş bir “yaşam süresi”dir. Bu süreyi verdiğimiz tercihler doğrultusunda nasıl değerlendirebileceğimizi bizler belirleriz. Bu sebeple zamana ilişkin birtakım yerinde olmayan kelimelerle, böylesine kıymetli bir kavramı değersizleştirmenin pek bir mantığı bulunmamaktadır. “Zaman öldürmek” tabiri yaptığımız bu açıklamaya en uygun örnek olacaktır düşüncesindeyim. Her şey zamanı kontrol etme şeklimizden ibarettir. Değeri bilindiği ve değerlendirildiği müddetçe zaman daima iyidir. Yaşadığı en küçük zamandan sorgulanacağı bilinciyle hareket edip zamanı değerlendirerek “iyi ve aydınlık” kılacak da, aksini yaparak onu “kötü ve karanlık” hazin sonlu hale  getirecek de biziz. 

Sahip olunabilecek en kıymetli şey olan “zaman”a ilişkin kaleme alınan bu metne Goethe’nin şu sözüyle son vermek isterim .”Her şey zamanla telafi edilir de geçip giden zaman hiçbir şeyle telafi edilemez.” 

Büşra Aslan

Zamanı Telafi Edebilir Miyiz?

Eserde kullanılan fotoğraf Ayşen Eren tarafından çekilmiştir.

Zamanı Telafi Edebilir Miyiz?
Zamanı Telafi Edebilir Miyiz?
Zamanı Telafi Edebilir Miyiz?

Zamanı Telafi Edebilir Miyiz?

Büşra Aslan’ın kaleme aldığı “Kara Tren Türküsünün Hikayesini” okudunuz mu?

Eseri Beğendiniz mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Her Devrin Hukuku

Dünya Sahnesinde Bir Tiyatroda Mıyız?