in ,

Teknoloji Edebiyatı

Teknoloji Edebiyatı

Teknoloji EdebiyatıEdebiyat, teknolojinin gelişmesiyle beraber olumlu bir şekilde gelişen şeylerden biri olabilir mi? Yoksa teknolojinin gelişmesi kötü mü etkiler Edebiyatı? Dünya’da sürekli bir değişimin ve dönüşümün olduğunu gözlemleyebilmekteyiz. Dolayısıyla Edebiyat da büyük bir hızda değişmekte ve kendisini yenilemektedir. Dünyanın böylesine bir değişim süreci geçirdiği dönemlerde Edebiyat alanında da birtakım değişimler ve dönüşümler olacaktır elbette.

Gözlemleyebileceğimiz üzere de Edebiyat kendisini sürekli değiştirmiş bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat bu noktada teknolojinin katkısı ne denli önem arz etmekte bunu irdelemeliyiz. Şu an bu yazıyı teknoloji sayesinde size iletiyor olmam edebiyata katkı sağladığı anlamına gelmiyor bence, aksine teknolojinin edebiyatı olumsuz etkilediğini düşünüyorum. Zira gelişen teknoloji Türkçe’yi bozmuş ve dile yeni kelimeler eklemiştir.

Tabii ki olanaklarımızın artması mükemmel bir olaydır ama herkesin edebiyatçı, yazar olabilmesi imkansızdır. Bana kalırsa bir kişiye iyi bir edebiyatçı, yazar… diyebilmemiz için öncelikle bu kişinin farklı alanlarda nitelikli kitaplar okuması gerekmektedir. Daha sonrasında kitaplardaki bilgileri düşünce süzgecinden geçirerek birtakım eserler kaleme almalıdır. Böylelikle, yazarlarımız geçmiş ile günümüz arasında bağlantı kurabilecek ve toplumun sorunlarını edebi bir dille kaleme alabilecektir. Ancak günümüzde teknolojinin getirisi olarak gördüğümüz sosyal ağlar yüzünden, kelime dağarcığındaki 200-300 kelimeyi yan yana sıralayıp, bir de sosyal ağlar gereği fazla da okunma alan sözde yazarlar kendilerini edebiyatımızın ustalarıyla aynı kefeye koymaya çalışıyorlar. Bu sebeple teknolojinin edebiyat bağlamında az önce ifade ettiğim şekliyle olumsuz bir yönü vardır. Bir de tam olarak olmasa da iyimser bir şekilde olumlu kabul edebileceğimiz kolay erişim özelliği bulunmaktadır teknolojinin. İstediğimiz esere anında ulaşabiliyor ve saatler boyunca kütüphanelerde, kitapevlerinde kitap arayarak vakit kaybetmiyor, doğrudan kitaba odaklanıyoruz. Ancak teknolojinin olumlu yönünde bile bir kusur göze çarpmaktadır. Zira insanların kütüphanelerde ve kitapevlerinde bolca vakit geçirmesi, onların kişisel gelişimleri açısından fayda sağlayabilecek bir unsur olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla zaman kaybı olarak nitelendirilen “zaman”ın aslında yazarların hayat tecrübelerine bambaşka bir anlam kattığını ifade edebiliriz. Yukarıda kütüphane ve kitapevlerinde “vakit kaybı” terimini sözün gelişi söylediğimi, aksine burada geçirilen her vaktin pek kıymetli olduğunu ifade etmek isterim. Teknolojinin günümüzde ve gelecekte çok daha faydalı alanlar için kullanılması ve insanların gelişimine katkı sunması dileğiyle…

Emir Aktaş

Teknoloji Edebiyatı, Teknoloji Edebiyatı, Teknoloji Edebiyatı

Eserde kullanılan fotoğraf Ayşen Eren tarafından çekilmiştir.

Emir Aktaş’ın kaleme aldığı “Bilgi Nedir?” adlı eseri okudunuz mu?

Eseri Beğendiniz mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Belirsizlik Nedir?

Oyun Terapisi Nedir?