in , ,

Sanat Nedir?

Sanat Nedir?

Felsefe ve düşünce, insan ırkının başlangıcından bu yana birbiriyle bağlı olarak süregelmiş aynı zamanda modern toplum oluşuna katkı sağlamıştır. Felsefenin en temel sorunu olan “sanat nedir” sorusunu sizlerle beraber inceleyeceğiz.

Sanat, en genel tabiriyle hayal gücü ve yaratıcılığın bir araya gelmesi olarak açıklanabilir.  Zamanla sanatla bağlantılı olarak güzel ve güzellik kavramları üstünde düşünülmüş ve sanatın güzel ve fayda vermesi gerektiği iddia edilmiş ve bunun üzerine yoğunlaşılmıştır.

O zaman sanat nedir diye soracak olursak Arapçadan dilimize geçen sanat, sözlük anlamı olarak: “ustalık, hüner, marifet”tir. Kavram olarak yüzyıllar boyu araştırma konusu olmuş ancak tam kesin bir tanım elde edilememiştir. Birkaç tane sanat tarifi paylaşmak gerekirse:

Berna Moran’a göre sanat: “Bir duygu veya düşüncenin maddi bir malzemeden veya sesten veya sözden faydalanmak suretiyle heyecan ve hayranlık uyandıracak şekilde ifadesi” anlamına gelir.

Irwin Edman’a göre sanat:” Hayatı anlayan zekanın, onu en ilgi çekici, en güzel şekillere sokması”dır.

Prof. Dr. İsmail Çetişli’ye göre ise :” Sanat, insanın psikolojik hayatının temellerinden birini teşkil eden güzellik duygusunun dil, nota, renk, taş, mermer, tunç gibi çeşitli malzemelerle, estetik formlara dönüştürülmüş somut hali veya ifadesidir.”

Sanat Nedir?

İnsanın sanata eğilimindeki bu amaç, hayatı anlamlandırıp dünyayı daha yaşanılabilir kılmaktır. Bunun sonucuyla da insanoğlu sanatla uğraşmış, sanatı anlamlandırmaya çalışmış veya sanatın dilinden yararlanarak hissettirdiklerini somutlaştırmaya gayret göstermiştir. Sadece bugün değil bundan sonrasında  da bu şekilde devam edeceği aşikardır çünkü aksi durum insan tabiatına terstir.

Cemre Söğütler

Eserde kullanılan fotoğraf Ayşen Eren tarafından çekilmiştir. 

Cemre Söğütler’in kaleme aldığı “İnsan Kalıbı” adlı eseri okudunuz mu?

Sanat Nedir? Sanat Nedir?

Eseri Beğendiniz mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Özgürlük Mü? Kölelik Mi?

Odamın Misafiri